< Tilbage

Dyrlægeråd - Kolik ved orm01-06-2016 - 09:38

Kan orm være skyld i kolik?

Som nævnt i sidste ’råd’ er det nu i efteråret, vi ser mange koliktilfælde. En af de hyppigste årsager, særligt hos de unge heste, er ormeinvasion.

I løbet af græsmarksperioden har hestene fået så mange ormeæg og larver med græsset, at der nu kan give problemer for hestene som får kolik på grund af smerte i bughulen. Dette skyldes først og fremmest de forskellige ormes vandrende larver, men kan også skyldes massiv tilstedeværelse af voksne orm (spoleorm). Det er let at undersøge om kolikken skyldes orm.

Lad din dyrlæge undersøge en gødningsprøve for ormeæg, det kan så fortælle dig, hvilken type orm det er og om antallet pr. gram gødning. – Når hestene har fået sin ormekur, er det ligeså vigtigt, at du igen lader din dyrlæge undersøge en ny gødningsprøve for ormeæg 10-12 dage efter ormekuren for at se, om medicinen kunne dræbe ormene.

Der skal helst ske en reduktion på 90% af ormeæggene for at ormemedicinen er effektiv. Hvis der ikke er det, skyldes det at ormene har udviklet resistens mod det pågældende ormemiddel (ormepasta), hvorfor du skal have et andet ormemiddel. Resistens mod ormemedicin er ret hyppigt, hvorfor denne undersøgelse for ormeæg 10-12 dage efter ormekuren er meget vigtig.

< Tilbage