< Tilbage

Dyrlægeråd - Føllets første år28-04-2016 - 13:38

Føllet fra fravænning til næste års sommergræs

Føllet fra fravænning til næste års sommergræs:

 

Føllets første vækstlinier i tåen er nu ved at lukke. Nu sker den store vækst først og fremmest i vækstlinierne over forknæet på underarmsknoglen og over hasen på underlårsknoglen.

 

For at få en holdbar hest (skelet, muskler og ledbånd) kommer hestens vigtigste periode nu. Det er desværre en periode, hvor de ofte går for lud og kold vand uden særlig opmærksomhed.

 

Der er 2 afgørende forhold, der er vigtigt for udvikling af holdbarheden:

 

  • optimal fodring
  • motion (kommer i Dyrlægens råd nr. 4)

 

Fodringen er utrolig vigtigt. Det er nu at først og fremmest skelettet virkelig udvikler sig. Derfor skal du specielt tænke på, de stoffer, der indgår i skelettet. Det gælder såvel mineraler som mikromineraler foruden de essentielle aminosyrer og vitaminer. Mineraler er der særligt kalcium (Ca) og fosfor (P) og mikromineraler kobber (Cu) og zink (Zn). Det er ikke nok bare at give mere af disse mineraler, for det er virkelig vigtigt at forholdet Ca/P og Cu/Zn er korrekt, ellers kan det gøre mere skade end gavn blot at tilføre mineraler. Vitaminerne betyder ligeså meget for udviklingen af et holdbart skelet. Det er først og fremmest Vit. D og til dels A

 

Når hesten vokser skal muskler, sener og ledbånd følge med. Her kræves også optimal fodring med vitaminer, mikromineraler (selen, magnesium) og essentielle aminosyrer (de aminosyrer (proteiner), som hesten ikke selv kan danne).

 

Den frygtede sygdom mus (”oteochondrosis”) udvikles netop fra fødslen og op til 2 års alderen, altså i denne periode, hvorfor det er utroligt vigtigt for at undgå osteochondrosis. Ikke alle mus er osteochondrosis mus, men de fleste er, og det er en alvorlig sygdom, da det nedsætter leddenes styrke. Sygdommen er arvelig, men fodringen er en del af den udløsende faktor. Hvis fodringen er optimalt, kan det være medvirkende til at osteochondrosis mus ikke udvikles.

 

Det er meget vigtigt, at plagen ikke er fed, så væksten presses, da det vil være med til at få sygdommen.

 

Som du kan se, er den periode, vi går ind i nu utroligt vigtigt. Det er her det skelet, der skal holde resten af livet, skal udvikles. Derfor skal jeg anbefale, at du får lavet en fodringsplan af din foderkonsulent eller dyrlæge, så du er sikker på at gøre det rigtige i denne for hesten så vigtigste periode.

 

Husk også at få kontrolleret gødningen for ormeæg, da orm kan bevirke til, at fordøjelsen bliver forstyrret, så den ikke kan optage de nødvendige foderelementer.

< Tilbage