< Tilbage

Dyrlægeråd - Motion af føl28-04-2016 - 13:32

Artikel om Motion af føl efter fravænning.

Motion af føllet efter fravænning:

 

For at føllet kan blive udviklet til en holdbar hest, er motion lige fra fødslen utroligt vigtigt. Nu, hvor hestene er kommet på stald, er det særligt vigtigt at tænke på plagenes motion for at få holdbare heste.

 

Følgende organers udvikling er helt afhængig af motion:

 

Hovene: Føllets hove bliver født med største diameter ved kronranden. Hovene skal så udvikle sig til det modsatte med mindst diameter ved kronranden.

Hovene er alfa og omega for hestenes holdbarhed. De virker som en stødpude, hver gang hesten sætter et skridt til jorden, idet den bageste 1/3 af hoven herved udvider sig. Hvis ikke det sker, vil stødet fra underlaget direkte med stor kraft forplante sig op i leddene, som herved får et stort tryk (slitage). Desuden vil det være ubehagelig for rytteren at ride en sådan hest.

Hvis hovene ikke udvikles, bliver de små og smalle og derved nedsættes støddæmpningen.

 

Hjerte: Det er nødvendigt med et stort kraftigt udviklet hjerte, der kan pumpe det iltede blod rundt til de arbejdende muskler. Ved motion udvikler hjertet sig og bliver større.

 

Musklerne: Ved motion bliver der flere blodkar omkring muskelfibrene, så der kan komme mere blod ud til de arbejdende muskelfibre. Det gælder såvel ilt som næringsstoffer.

 

Blodprocenten: Den bliver også bedre ved motion. Jo større blodprocent jo mere ilt og næringsstoffer kommer der ud til musklerne.

 

Ledbånd og sener: Hvis ikke plagene får motion, kan senerne blive for stramme og leddene ikke så stærke. Ledbruskens ernæring er meget vigtig, da den ikke kan gendannes ved slitage.

 

Føllet er født med en vis tykkelse af ledbrusken og det er vigtigt, at dens ernæring er så god som muligt for at opnå en god holdbarhed. Ledbrusken ernæres, når leddene bevæges. Motion.

 

Lad mig slutte af med min oftest benyttede slogan: ”Man kan ikke opdrætte heste i bokse”.

< Tilbage