< Tilbage

Dyrlægeråd - Forfangenhed01-06-2016 - 09:42

Hvordan forebygger jeg forfangenhed?

Én af mine ønskesætninger er ”uden en sund hov, ingen sund hest”.

Hoven er utrolig vigtig for hestens holdbarhed. Når føllet bliver født, har det den største diameter ved kronranden og den mindste på trædefladen. Den skal udvikles præcis modsat med den mindste diameter ved kronranden og den største på hovsålen og strålen. Sker det ikke, har den en varig nedsat elasticitet (hovmekanisme) i hoven men nedsat holdbarhed til følge. Denne udvikling kan kun ske ved, at føllet får motion (”du kan ikke opdrætte heste i bokse”). Hoven består inderst af hovbenet. Herpå sidder læderhuden formet som lameller og herpå yderst sidder hovkapslen (hornet) fast til lamellerne (se fig. 1). Hornet dannes oppe ved kronrandens læderhud og derfra vokser hovens horn herfra og nedad. Hornet vokser ca. 1 cm pr. måned.

 

Ved forfangenhed løsnes forbindelsen mellem læderhudens lameller og hovkapslen. Herved trykkes hovbenets spids nedad pga. hestens vægt (se fig. 2).

 

Der er mange årsager til forfangenhed og stadig mange faktorer i udviklingen, vi endnu ikke kender.

 

I seneste dyrlægeråd læste vi, at der er et stort indhold af sukkerstof (Fruktan) i det spirende forårsgræs, hvilket er medvirkende til forfangenhed, når heste kommer på græs om foråret. Vi ved også at store mængder kulhydrater på én gang, som hvis hesten kommer i forbindelse med fodervognen om natten, giver abnorm forgæring i stortarmen, hvorved der dannes giftstoffer som via blodet, når frem til hoven. Det bevirker betændelse i hoven med store smerter til følge og løsner forbindelsen mellem læderhudens lameller og hovkapslen.

 

Ved behandling med store doser cortisone kan hesten også blive forfangen.

 

Der kan også udløses en forfangenhed pga. overbelastning. Hvis hesten f.eks. har en langvarig hovbyld, langvarig betændelse eller et brud, hvor den i alle tilfælde aflaster det syge ben og overbelaster med hestens vægt det raske ben, kan det udløse forfangenhed på dette. Det er også en velkendt sag, at hvis efterbyrden efter en fødsel bliver siddende for længe, kan det udløse en forfangenhed pga. dannelsen af giftstoffer.

 

Det er særligt overfede (særlig ponyer) og ældre pony/heste der hyppigst bliver forfangen. Således er der en helt gruppe af sygdomme hos den gamle hest (EMS, PPID), som sekundært giver forfangenhed.

 

Sygdomme er ofte let at diagnosticere. Puls og varme på benene. Øm ved visitering af hoven. Dobbelt hovslag. Vil nødigt gå. Da det oftest er forbenene, der er forfangen, ligger den vægten over på bagbenene, så disse sættes ind under kroppen.

 

Du forebygger forfangenhed ved at holde din pony/hest i normal huld. Hold den altid korrekt beskåret og lad dem få motion hver dag. Lange hove fremmer risikoen for forfangenhed. Husk langsom tilvænning til græs. Heste, der tidligere har været forfangen, har risiko for at få det igen.

 

Hvis hesten bliver forfangen, er det vigtigt hurtigst muligt at få fat i din dyrlæge. Jo hurtigere forfangenhed behandles, jo bedre prognose. Forfangenhed kan være meget svært at behandle og i nogle tilfælde er det uhelbredelig, f.eks. hvis hovbenet begynder at gå igennem sålen.

< Tilbage