< Tilbage

Dyrlægeråd - Undgå problemer når hesten kommer på stald22-10-2018 - 14:31

Sådan undgår du at din hest får dårlig mave når den skifter fra sommergræs til staldfodring

 

Som nævnt i et tidlige dyrlægeråd, har hesten et stort gæringskammer i stortarmen. Her skal alle de ufordøjelige foderemner, der ikke er absorberet i den første del af fordøjelsessystemet, nedbrydes til små enheder (aminosyrer, fedtsyrer, glukose o. lign.) Det er vigtigt, at de kan optages igennem tarmvæggen og kommer med blodet rundt som næring til hestens store organsystemer.

 

Hesten kan ikke nedbryde disse ufordøjelige foderemner med kroppens egne systemer. Derfor er der fyldt med bakteriestammer i stortarmen, som klarer denne opgave. Hesten kan ikke leve uden disse bakterier.

Bakteriestammerne er dannet ud fra det foder hesten er vant til at spise. Det betyder, at de bakteriestammer, der netop kan lide hestens nuværende foder, trives bedst og formerer sig bedst. De vil desuden dominere over de andre bakteriestammer i stortarmen.

 

Som eksempel, hvis hestens grovfoder har været græs, er det de bakterier der er bedst til at nedbryde græsset, der dominerer.

Hø og wrap kræver ikke de samme nedbrydende bakterier som græs. Så derfor, hvis man skifter fra græs til wrap eller hø, er det også en foderændring, og skal ske gradvist.

 

Når hesten kommer på stald om efteråret og begynder at indtage kraftfoder, hø og warp er der nogle andre bakteriestammer der vil begynde ”opformere sig”,end de der var tilstede da hesten gik på græs. ”Græsbakterierne” vil forsvinde, men de nye bakterier kan ikke uden videre tage over med det samme. Det tager tid, så hvis foderskiftet sker for hurtigt har hesten stor risiko for at få en farlig diarre eller kolik fordi den ikke er gearet til at fordøje foderet. Ved al foderændring er denne risiko tilstede.

 

HVORDAN FOREBYGGER VI?

Start allerede mens hesten går på græs ved at give et tilskud af det foder, hesten skal have i stalden. Det gælder såvel hø, wrap, korn, fuldfoder som tilskudsfoder. Derudover er det vigtigt at huske på, at specielt heste der vokser skal have et proteinrigt tilskudsfoder og vitaminer/mineraler i den sidste del af græsningssæsonen pga det faldende indhold i græsset allerede fra juli/august måned.

 

En anden vigtig ting er at du sikrer, at hesten får vand nok når den kommer på stald. Græsset indeholder i sig selv rigtig meget vand (ca. 75%) hvorimod hø/wrap er tørt og kun indeholder ca. 20% vand. Derfor bør du sikre dig, at hestens vandkop giver rigeligt med vand, og du skal være særlig opmærksom på, om hesten drikker nok, hvis den er vant til at få vand på græsmarken i et stort kar hvor den ofte drikker langt større mængder end i en vandkop.

 

Hvis du er i tvivl, kan du i en overgangsperiode give den en spand vand samtidig med, at vandkoppen også kan bruges.

 

Motion stimulerer tarmmotorikken (tarmbevægelsen/foderoptagelsen). Derfor er det ligeså vigtigt, at hesten nu går så meget på fold som muligt.

 

Hvis du følger disse råd, vil det uden tvivl betyde, at du kan undgå kolik og diarre og nedsat præstationer på grund af foderskiftet fra græs til staldfoder.

< Tilbage